Υλικά ( για 2 μερίδες ):
Καραμελωμένο νεκταρίνι:
Καραμελωμένο νεκταρίνι:
- 15gr Βούτυρο
- 1τεμ. Νεκταρίνι ( κομμένο σε μικρούς κύβους)
- 10gr Ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα Κανέλλα
- 1 πρέζα Αλάτι
Ριζότο:
- 50gr Βούτυρο
- 10ml Ελαιόλαδο
- 1/2 Κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
- 50gr Πιπεριά Φλωρίνης (ψιλοκομμένη)
- 240gr Ρύζι για ριζότο ( Arborio ή Carnaroli)
- 30ml Λευκό κρασί
- 800ml Ζωμό κοτόπουλου
- κ.π Αλάτι
- κ.π Φρεσκοτριμμένο Μαύρο πιπέρι
- Καραμελωμένο νεκταρίνι
- 25gr Κεφαλοτύρι τριμμένο
- 40gr Προσούτο (καβουρδισμένο)
Τρόπος Εκτέλεσης:
Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας.
Για το καραμελωμένο νεκταρίνι: Καθαρίζουμε το νεκταρίνι και το κόβουμε σε κύβους (ενός εκατοστού περίπου).Σε τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το νεκταρίνι και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη την κανέλα και το αλάτι. Καραμελώνουμε το νεκταρίνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου ( έως ότου δούμε ότι το νεκταρίνι παίρνει μία πιο σκούρα απόχρωση. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.
Για το ριζότο: Σε τηγάνι ρίχνουμε τα 20gr από τα 50gr του βουτύρου και αφήνουμε να ζεσταθεί. Έπειτα το ελαιόλαδο και κατευθείαν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αφήνουμε να "ιδρώσει" το κρεμμύδι ( να γίνει διαυγές) και προσθέτουμε την πιπεριά. Συνεχίζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε σοτάροντας το, για ακόμη 5 λεπτά και αρτύζουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. αρχίζουμε με την βοήθεια μίας κουτάλας να ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό έως ότου χυλώσει. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 18-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στα 15 λεπτά περίπου της διαδικασίας προσθέτουμε το καραμελωμένο νεκταρίνι.Μόλις περάσουν τα απαιτούμενα λεπτά χυλώματος του ριζότο προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το κεφαλοτύρι. Αποσύρουμε σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά. Αφήνουμε να κάψει ένα τηγάνι προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και κατευθείαν κομμένο σε ακανόνιστα σχήματα το προσούτο να καβουρδιστεί για 30 δευτερόλεπτα περίπου ανακινώντας συνεχώς το τηγάνι και το γαρνίρουμε πάνω από το ριζότο μαζί με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Πολύ καλό!!! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ :)
Διαγραφή