Υλικά (για 2 μερίδες)
- 8τεμ Καλαμάρια (ολόκληρα)
- κ.π Αλάτι
- κ.π Πιπέρι μαύρο
Πουρές Μελιτζάνας:
- 1τεμ Μελιτζάνα Λευκή
- 1/2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
- 15gr Βούτυρο
- 15gr Αλεύρι
- 50ml Γάλα
- κ.π Αλάτι
- κ.π Πιπέρι
- 6gr Πάπρικα καπνιστή
Σάλτσα καπνιστής πιπεριάς:
- 1τεμ Πιπεριά Φλωρίνης
- 50ml Ελαιόλαδο
- 15ml Μηλόξιδο
- 5ml Σάλτσα Ψαριού (fish sauce)
- 6gr Harissa (Πάστα τσίλι)
- κ.π Αλάτι καπνιστό
- κ.π Πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- κ.π Παπαρουνόσπορος
- Μπλανσαρισμένα Λαχανικά ( καρότο , κολοκύθι)
- κ.π Σχοινόπρασο (Chives)
κ.π: Κατά Προσέγγιση
Τρόπος Εκτέλεσης:
Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας.
Για τα καλαμάρια: Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε κάτω από άφθονο νερό και βγάζουμε τις μεμβράνες εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Με ένα μαχαίρι κοφτερό ανοίγουμε το καλαμάρι κατά μήκος (χαράζοντας από την μία πλευρά) και με ένα μαχαίρι φαγητού χαράζουμε σταυρωτά από την εσωτερική μεριά προσέχοντας βέβαια μην χαράξουμε βαθιά και κοπεί. Αλατοπιπερώνουμε και σε ένα προθερμασμένο τηγάνι στο οποίο έχουμε προσθέσει ελάχιστο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα καλαμάρια με την μεριά από την οποία ΔΕΝ είναι χαραγμένα, και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένουμε και τρυπάμε με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στον φούρνο ή στην σχάρα έως ότου μαλακώσει η σάρκα τους περίπου 30-40 λεπτά ( εξαρτάται το μέγεθός τους). Σε ένα κατσαρολάκι κάνουμε την μπεσαμέλ ( βούτυρο, αλεύρι, γάλα). Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες βγάζουμε την ψίχα. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά του πουρέ μαζί με την μπεσαμέλ με την βοήθεια ενός πίμερ ή σε μπλέντερ και αλατοπιπερώνουμε προσθέτοντας και την πάπρικα. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
Για την σάλτσα καπνιστής πιπεριάς: Ψήνουμε την πιπεριά στον φούρνο μέχρι να μαυρίσει για να βγάλουμε την φλούδα και τα σπόρια της. Την προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο , την σάλτσα ψαριού, την πάστα τσίλι αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε έως ότου πάρουμε μία λεία υφή.
Για το γαρνίρισμα: Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο (chives) , με την βοήθεια ενός αποφλοιωτή βγάζουμε κατά μήκος λεπτές φλίδες και τις μπλανσάρουμε μέσα σε καυτό νερό για 30 δευτερόλεπτα και τις ρολάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου