Υλικά ( για 2 μερίδες):
Μπίσκ (ζωμός αστακού):
Μπίσκ (ζωμός αστακού):
- 30ml Ελαιόλαδο
- 100gr Κρεμμύδι ξερό
- 100gr Σέλερι
- 2σκ Σκόρδο
- 100gr Καρότα
- 450-500gr Αστακός ( κέλυφος)
- 6gr Πελτέ
- 60ml Κονιάκ
- 100ml Λευκό κρασί
- 5gr Πάστα τσίλι (harissa)
- 1Lt Νερό
- κ.π Αλάτι
- κ.π Πιπέρι
- κ.π Ρίγανη
- 2τεμ. Φύλλα δάφνης
Κριθαρότο:
- 25ml Ελαιόλαδο
- 50gr Κρεμμύδι
- 200gr Κριθαράκι μέτριο
- 30ml Λευκό κρασί
- Μπίσκ ( βλέπε παραπάνω.)
- Κρέας του αστακού
- κ.π Σαφράν (8-10 στήμονες)
- 30gr Σταφίδες
- κ.π Αλάτι
- κ.π Πιπέρι
Γαρνίρισμα:
- κ.π Σχοινόπρασο
- κ.π Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
κ.π: Κατά Προσέγγιση
Τρόπος εκτέλεσης:
Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας.
Για την μπίσκ: Πλένουμε ανοίγουμε τον αστακό και αποχωρίζουμε τα κελύφη από το κρέας του και το κρατάμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κελύφη και με την βοήθεια μίας κουτάλας τα σπάμε μέσα στην κατσαρόλα καβουρδίζοντας τα, για περίπου 3-4 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι αφότου τα έχουμε χοντροκόψει σχετικά. Στην συνέχεια το σέλερι μαζί με το καρότο και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για ακόμη 2 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ συνεχίζοντας για ακόμη 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ φλαμπάρουμε, αφήνουμε να εξατμιστεί και ξανασβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα προσθέτουμε την πάστα τσίλι το νερό τις δάφνες και αρτύζουμε ελαφρώς. Χαμηλώνουμε την φωτιά στην μέση και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η ώρα σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό.
Για το κριθαρότο: Σε κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και το σοτάρουμε. Μόλις σοταριστεί ελαφρώς σοτάρουμε και το κριθαράκι για 3 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την μπίσκ (σταδιακά) που προετοιμάσαμε και ανακατέυουμε. μόλις περάσουν περίπου 10 λεπτά προσθέτουμε το κρέας του αστακού αφού έχουμε φροντίσει να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το σαφράν ελάχιστο ελαιόλαδο αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε για 8-9 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε νερό (αν χρειαστεί) , σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, αφήνουμε εκτός φωτιάς 1 λεπτό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου