Υλικά (για 15 μερίδες):
Για το σιρόπι:
- 600ml Νερό
- 300gr Ζάχαρη κρυσταλλική
- 100gr Κακάο (σκόνη)
Για το κέικ:
- 250gr Βούτυρο (αγελαδινό) θερμοκρασία δωματίου
- 300gr Ζάχαρη κρυσταλλική
- 40gr Μέλι
- 5τεμ. Αβγά
- 75ml Κονιάκ
- 200ml Νερό
- 350gr Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 10gr Baking Powder
- 170gr Πραλίνα φουντουκιού
- 80gr Σοκολάτα υγείας 65% κακάο
Για την butterscotch (σάλτσα καραμέλας):
- 200gr Ζάχαρη κρυσταλλική
- 75gr Βούτυρο αγελάδος
- 100ml Κρέμα γάλακτος πλήρες
- 100ml Γάλα
- 1 πρέζα Αλάτι
Για τα κροκάν αμύγδαλα:
- 100gr Αμύγδαλα ωμά
- 20gr Ζάχαρη κρυσταλλική
κ.π: Κατά Προσέγγιση
Τρόπος Εκτέλεσης:
Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας.
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε όλα τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε στην αρχή, μόλις πάρει μια βράση ανακατεύουμε και συνεχίζουμε τον βρασμό για 1 λεπτό ακόμη αποσύρουμε και κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.
Για το κέικ: Σε μια μεγάλη Μασίνα προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και το μέλι και τα χτυπάμε με το μίξερ έως ότου αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα αβγά συνεχίζουμε το χτύπημα.Κοσκινίζουμε το baking powder μαζί με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το βούτυρο. Σε μπαιν μαρί (bain marie) λιώνουμε τις σοκολάτες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα μαζί με το κονιάκ καθώς και το νερό και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα εντελώς. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το κόβουμε σε 15 ίσες μερίδες και περιχύνουμε το σιρόπι.
Για την butterscotch: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την λιώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το βούτυρο και έπειτα το αλάτι μαζί με την κρέμα και το γάλα. Βράζουμε για 2 με 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και κρατάμε στην άκρη.
Για τα κροκάν αμύγδαλα: Σε ένα μπασινάκι με καυτό νερό ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά. Έπειτα τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και η φλούδα τους βγαίνει πολύ εύκολα. Τα χτυπάμε σε μίξερ προσεκτικά μην θρυμματιστούν υπερβολικά. Τα προσθέτουμε σε τηγάνι στεγνό και τα καβουρδίζουμε μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα για χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου