Υλικά ( για 8 ψωμάκια)
- 670gr Αλεύρι (γ.ο.χ) κοσκινισμένο
- 150gr Βούτυρο γάλακτος
(σε θερμοκρασία δωματίου)
- 8gr Μαγιά ξερή
- 15gr Ζάχαρη κρυσταλλική
- 20ml Νερό χλιαρό
- 240ml Γάλα
- 2τεμ. Αβγά (χτυπημένα)
- 15gr Αλάτι
Για το άλειμμα
- 1τεμ. Αβγό
- 10ml Γάλα
- Σουσάμι λευκό
- Σουσάμι μαύρο
- Μαυροκούκι
Τρόπος εκτέλεσης
Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το νερό και διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι. προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλάτι.Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το αλάτι.
Καλύπτουμε το ζυμάρι με μία πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί για 2 ώρες.
Ξαναζυμώνουμε και μεριδοποιούμε σε ψωμάκια (145gr έκαστος) και αφήνουμε ξανά για 30 λεπτά
Απαλά με την βοήθεια ενός πινέλου βρέχουμε από πάνω τα ψωμάκια ( αβγό και γάλα) και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και το μαυροκούκι.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.
TIP: Όταν ψήνουμε στον αέρα τοποθετούμε την σχάρα μας όσο πιο ψηλά στον φούρνο γίνεται και αυτό για να περνάει ο αέρας από κάτω και να το βοηθάει να φουσκώσει ειδάλλως το εμποδίζει (χαμηλά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου